Fotball: Lidenskap eller galskap

IMG_7457.JPG

Nest siste dag av en tre års lang forfatterturné for den kulturelle skolesekken med foredraget basert på erfaringer og funn fra å skrive "Liverpoolhjerter": Fotball- lidenskap eller galskap?

I dag var jeg helt uti havgapet i ytre Sogn på den smellvakre øygruppa Solund. Elevene der var så skjønne. Fikk det travelt med å rekke ferga fordi jeg måtte skrive så mange autografer. Smelt!

undefined

F.v: Oda, Ingeborg, Aleksander, Sander, Isabella, Even, Sara og Mia. Liverpool-fans på Solund skole.

Dessuten fant jeg to søskenbarn av en LFC-spiller på skolen....

undefined

Tvillingene Ingeborg og Oda er søskenbarn til Ingrid Ryland som signerte for Liverpool FC Ladies på nyåret. De er alle fra en stor LFC-familie, og da var det selvsagt ekstra stas da Ingrid signerte for de røde.

 -Det var skikkelig stort at hun begynte å spille for Liverpool, smiler Ingeborg.

Etter autografskrivinga bar det til Eivindvik skule. Der hadde de tatt med de eldste trinnene på barneskolen også. Ideen kom da lærer Ingrid fortalte 6. klasse at jeg skulle komme og spurte klassen om fotball var lidenskap eller galskap. Da svarte 11 år gamle Lasse Støylen Havland:

"Det er kjærlighet." Fotball er kjærlighet.

undefined

Dermed smelta Ingrid og ba om å fa ha med litt flere klassetrinn, noe som jo selvsagt var i orden for meg. Lasse hadde pynta seg i LFC-drakt og satt på første rad og tok inn alt. Og han kan takke pappa og storebror for lagvalget:

 - Jeg har vært fan så lenge jeg kan huske, helt siden barnehagen. Liverpool betyr så mye. Laget. Se dem spille. Og det er Gerrard og Henderson som er favorittspillerne. De er så gode og morsomme å se på.

Lasse er sikker på LFC-seier mot Manchester United på søndag. Der vi vinner 3-0. Hendo scorer første og Coutinho de to neste, mener han. Krysser fingrene for at Lasse treffer med tippinga si!

 - Hvordan blir det nå som Gerrard gir seg, spør jeg.

 - Det blir trist. Han er en så stor legende.

Alt har en ende. Også denne turneen. Nå har jeg altså bare én dag igjen av denne lange turneen på veien, for denne gang. Mulig jeg besøker flere fylker i framtida. Burde jo besøkt mitt hjemfylke Finmark en eller annen gang. Men nå må jeg konsentrere meg om ny bok, samt jobber for andre oppdragsgivere.

Det har vært utrolig flott å få bruke fotballen som isbryter til å snakke om viktige sider og utfordringer ved det å være menneske og særlig ung: Alt fra fordommer, mobbing, identitet, samhold, tilhørighet, ensomhet, håp, verdien av å vise følelser, sport som empatibygger, kampen mot fasadekjøret på sosiale medier og viktigst av alt: Budskapet om at det bor så mye mer i hver og en av oss enn vi kanskje tror. Det at vi kan få til nesten hva vi drømmer om hvis vi tør å satse, ofre, jobbe hardt, men viktigst av alt, aldri lar noen andre fortelle oss at vi bærer på dumme eller urealistiske drømmer. Vi bestemmer selv.

Gjennom å både tulle med fotball og snakke det absolutte alvor, har jeg hatt gleden av å både provosere de som liker fotball og få med meg de som ikke liker fotball og til slutt forene oss om de viktige sidene ved det å være menneske og fotballens viktigste samfunnsfunksjoner, uansett hvilket lag vi liker eller om vi er likegyldig til fotball.
Forestillingene er basert på mine funn fra de offisielle LFC-bøkene mine «Liverpoolhjerter» og «Liverpoolhelter» og min egen reise inn i fotballen - fra å først hate den til å få tidenes sjokk på bryllupsreisa, da jeg fant ut for sent at min nybakte ektemann var en over gjennomsnittet Liverpool-fan, til å forske på og skrive om hva fotball gjør med oss - for så å bli fullstendig hekta på fotball selv!
I tillegg viser jeg i praksis elevene hvordan man forteller levende historier i bilder i språket og forsøker å lokke fram mer leselyst samt bryte ned fordommene om hvem som er en typisk forfatter.
Jeg har holdt disse forestillingene for enkeltklasser, sammenslåtte trinn og hele skoler i slengen - så alt fra klasserom til amfi, gymsal og kulturhus har vært arena. 
undefined
Her gjør hele Høyanger ungdomsskole seg klar for forestilling i Høyanger Samfunnshus på tirsdag.
Det mest rørende med denne turneen har vært alle ungdommene som har kommet til meg etterpå og snakket om livserfaringer som sorg, tap, angst og mobbing. Samt delt massevis av fotballglede. Og han som kom til meg denne uka på mandags formiddag på Fjaler skole og sa:
- Kan ikke du komme på besøk hver eneste mandag, så blir det mye morsommere å starte ny skoleuke?
På samme skole, som var starten på denne siste uka med skolesekken, hadde jeg forøvrig en strålende velkomst. Første elev jeg møtte i døra presenterte seg med at han hadde skrevet særemne om meg i fjor i 9. klasse. Han telefonintervjuet meg i forbindelse med oppgaven. Det er sprøtt. Her skrev jeg om Lars Saabye Christensen i min særoppgave, også er det nå elever som Gard Høgseth Fjelde, som skriver om meg. Det er virkelig en sann ære.
Den andre jeg møtte inne i gymsalen, der jeg skulle rigge opp utstyr for å vise bilder og spille av lyd, var lærer i naturfag og matte: Geirfinn Skadal. Han hadde pynta seg i LFC-drakt og utbrøt i det jeg kom inn i rommet:  
"Du er den mest velkomne dama på skolen noen sinne!" 
Det visste seg at Geirfinn er ihuga LFC-supporter med mange gode historier og en gedigen draktsamling, så egen blogg kommer om ham.
undefined
Geirfinn og Gard fikk meg til å føle meg skikkelig velkommen på Fjaler skole på starten av turneens siste uke.
Jeg har besøkt både videregående skole og ungdommskolen i Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag,Vestfold, Aust-Agder, Buskerud, Møre og Romsdal og altså Sogn og Fjordane - her er jeg også leselystambassadør, der vi har kjørt ekstra opplegg med litteratur i garderoben-kvelder i Førde og Høyanger sammen med Arild Stavrum i samarbeid med Fylkeskommunens idrettsavdeling/fysisk aktivitet, fylkesbiblioteket, fotballklubber og idrettskretsen.
undefinedundefined
Ordets makt og språkets makt er viktig om du skal opp og fram her i livet, uansett hva du drømmer om å bli. For å få et godt språk må du lese bøker. Og liker du ikke å lese, så les om noe som interesserer deg. Tidligere fotballproff og trener, Arild Stavrum, har skrevet tre flotte fotballbøker for barn som anbefales på det varmeste. Her er vi i Høyanger på "Litteratur i garderoben"-arrangement på tirsdag. 

undefined

Så altså: Sju fylker, hundrevis av skoler, tusenvis av elever. Det har vært litt av en reise. Og de som sier "alt var bedre før" og "de håpløse unge nå til dags, altså...", de tar feil. Ungdomsskole- og videregående elever er så mye smartere, kulere, mer verdensvante og bedre enn det vi var i forrige generasjon. 

Så takk for meg for denne gang, Den kulturelle skolesekken. Det har vært en sann fryd å være i din tjeneste og snakke om fotballens kraft, hva den gjør for oss, litt om LFC-magi og masse om utfordringer ved å være mennesker og litt om å jobbe mot drømmene sine. Nå blir det fullt fokus på å skrive ny LFC-bok!