Liverbirds Svalbard

Mitt Liverpool-eventyr har ikke bare gitt meg sjansen til å oppfylle barndomsdrømmen om å bli forfatter, den har også gitt meg sjansen til å reise til steder jeg har drømt lenge om å reise til. Som Svalbard. Faren min var bergingeniør og oppsynsmann for gruvene på Svalbard for Arbeidstilsynet. Han hadde fortalt så mye flott om Svalbard og vi hadde planlagt at jeg skulle bli med ham opp på jobb dit på en av hans turer. Min pappa var en spreking. Noe av det siste han gjorde var å gå Svalbard Maraton på ski. 

På et orienteringsløp noen uker senere falt han helt uventa om og døde på siste post, bare 61 år gammel. Helt uventa. Det var et stort sjokk. Og Svalbard-drømmen ble lagt på is.

Noen år senere blir jeg kjent med Phil Neal, som er en av mine aller beste støttespillere i mine Liverpool-prosjekter. Den gamle høyrebacken for Liverpool er klubbens mestvinnende spiller gjennom tidene med svimlende 23 trofeer å smykke seg med, inkludert hele fire Champions League-seire (den gang den het Europacupen).

Phil Neal var den aller første tidligere Liverpool-spilleren som jeg intervjuet og han har stilt opp på mange titalls arrangementer rundt i hele Norge med meg. Det er en fryd å jobbe med Neal, for de som har hørt hans foredrag vet at han gir alt. Rørende historier, morsomme historier - alt pakka inn i masse energi.

Phil Neal og jeg har jobba så tett sammen at han nærmest har blitt som en reservefar for meg. Jeg kan snakke med ham om alle de tingene jeg savner å kunne snakke med en far om (min svigerfar er dessverre også død). Man trenger av og til å lufte tanker og dilemma med en farsfigur. Han har trent opp sønnen min til å skyte med begge bein og han har lært min datter å gå. Det er han veldig stolt av - og beviser at mannen kan mer enn å grisetakle, som Bjørge Lillelien en gang påsto i det herrens år 1981.

2013-03-22 14.44.19.jpg

Derfor var det utrolig hyggelig da Phil Neal og jeg ble invitert opp til Svalbard av Svalbard Liverbirds. Snakk om riktig Liverpool-legende å ha med seg på tur da jeg fikk oppleve de storslagne viddene og fjellene som min egen far hadde snakka så varmt om.

2013-03-22 15.23.09.jpg 

Thomas Nilsen var i sin tid med på å starte Liverbirds Tromsø. Og da han flytta enda lengre nord, nemlig til Longyearbyen for å jobbe i Svalbardposten, ville han prøve å starte Liverbirds Svalbard.

2013-03-21 18.22.55.jpg

Alltid like smilende Thomas Nilsen i Karls-berger -baren med ellevillt utvalg av brunt brennevin, som pappaen min har fortalt begeistra om.

 - Jeg er opptatt av samhold og ha en felles møteplass, for så enkelt er det: Har man en felles møteplass er det mye artigere før, under og etter kamp! Fellesskapet er så viktig, sier Thomas.

Werner Lind kom til Svalbard i juli i 2004. Hans far jobba i gruva på Svalbard på 50-tallet, men gikk bort i 1995.  Og Werner er fullstendig forelska i Svalbard:

 - Dette er stedet der de beste folkene samles med de samme interessene. Her er det spenning og opplevelser du ikke kan få på fastlandet. Naturen er vill og bare fem minutter utenfor byen. Dette er en plass som er ubeskrivelig, man blir ordløs - målløs, sier Werner.

Werner skulle bare prøve et halvt år på Svalbard som kokk, og bestemte seg raskt for å bli. Han kommer ikke til å flytte tilbake til fastlandet med det første. Når han nå har ferier reiser han rundt og utforsker Svalbard - hvis han ikke tar turen til Liverpool da:

 - Jeg har reist mye i Norge, men her er eneste stedet hvor jeg har funnet roen. Her har jeg vært hele mitt voksne liv.

Og her har han også funnet mange likesinnede som er like tullete etter Liverpool FC som han selv. Da han først flytta opp jobba han mye med å forsøke å få pubene til å sende Premier League-kampene. Utestedene må betale mye for rettighetene og på Svalbard var ikke folkemengden stor nok til at det lønte seg. Men med tida ble kampene mer tilgjengelige på stream og via teleoperatører. Og Werner skryter veldig av Thomas, som har vært en katalysator for å bygge opp det fine miljøet rundt Liverbirds Svalbard - for Liverbirdsklubber er avhengig av ildsjeler for å fungere:

"Thomas er en freskus. Han er så flink til å organisere og få folk med," skryter Werner. Så fikk de i tillegg enda en stor ressursperson servert da Liverbirds Ålesunds Ronny Brunvoll fikk jobben som turistsjef på Svalbard.

2013-03-21 18.08.58.jpg

Tommy Simonsen ved disken til den legendariske baren i Longyearbyen.

Dermed ble turen vår opp for å skape et arrangement og opplevelser for medlemmene i Svalbard Liverbirds et faktum med scootertur, festmiddag, fotballskole og minner for livet.

"Hvis du noen gang har sjansen til å reise til Svalbard må du gjøre det," legger Werner til. Og jeg kunne ikke vært mer enig. Jeg blir forstatt helt varm i hjertet av å tenke på den fantastiske, unike, uforglemmelige turen Phil Neal, Tage Herstad og daglig leder i supporterklubben, Tore Hansen, og jeg hadde sammen med Liverbirds Svalbard.

Jeg kommer garantert tilbake! Tusen takk, Liverbirds Svalbard!

2013-03-21 15.50.40.jpg

Akkurat ankommet Longyearbyen. Fra venstre: Ronny Brunvoll, Tage Herstad, Phil Neal (maskert), meg og Tore Hansen daglig leder i supporterklubben i Norge.