Rød vanngange

image1.PNG

Det er fantastisk hvordan enkelte mennesker her i verden har en slik karisma og karakter at de umiddelbart får folk rundt seg til å føle seg vel. Men ikke bare det, deres sjøltillit og pondus smitter også over, slik at de rundt føler seg uslåelig. Uovervinnelig. 

Jürgen Klopp er en slik. Han har en naturlig autoritet blanda med en skøyeraktig, guttete framtoning og en jordnær utstråling. Han tok Liverpool-fansen med storm med sin sjarm-etappe inn i Liverpool Football Club med uttalelser som: "Det er den største ære å få komme hit. Dette er sånn en fantastisk klubb... Det er en helt spesiell klubb.... Det gjør meg stolt... Jeg føler meg som en så heldig fyr.... Dette er det perfekte neste trinn i livet for meg."

Et kvart hundre års lengsel etter seriegullet har gjort de røde utålmodige etter ny storhetstid. Andreplassen tente et håp i frustrasjonen, så krasjlanda forrige sesong med et brak. Laget falt fra hverandre og ga sin kaptein en verst mulig avskjed. 6-1. Marerittet i Stoke. Noe måtte skje. På tribunen sto fansen og observerte et lag som ikke trakk i samme retning, et lag som hadde gått opp i liminga. Mista både troen og håpet.

Og det er ikke til å kimse av: Tankens kraft. Om man er en gruppe mennesker som virkelig tror de kan utrette noe, sjøl om dette noe henger høyt og krever ekstraordinære prestasjoner, er sjansen for å lykkes mye større om du tror du klarer det. Sånn går verden framover. Den trekkes fram og barrierer og grenser sprenges av de som tror de kan klare det.  

Derfor er litt rart at ikke trenerbytte skjedde etter forrige sesong. For om ikke spillerne på laget tror på sjefen sin, vil de ikke lykkes. Men noen må ha jobba i kulissene.

Jürgen Klopp har lenge vært et navn på ønskelista og - på ryktebørsen som potensiell ny manager for Liverpool FC. Han som hadde valgt å ta seg en lag ferie etter alle årene i Tysk toppfotball, der han har gode resultater å vise til.Og husk, tysk fotball er dominerende i verden i dag. Noe gjør de riktig.Tenk tilbake på sist VM og ydmykelsen av Brasil. Tenk på alle sluttspillene i Champions League, der tyske lag er med i dansen. Klopp er en meget populær mann i sitt hjemland Tyskland. Der har tross alt han rukket å sjarmere i årevis.

"Det er nesten ikke til å tro! Jeg skjønner bare ikke hvordan Liverpool har klart å kapre en så god trener! Er du klar over HVOR bra han er?!" Min ektemann Jostein gikk nesten rundt seg sjøl på hytta. Han gliste ustoppelig. Vi måtte bare glemme ideen om mobilfri høstferie. Vi måtte selvsagt få med oss alt: Bakgrunnssaker, moro-parodier, pressekonferanser, sportssendinger, nyhetssaker, LFC TV, blogger, sosialemedier. Det ble så mange gigabytes Klopp at vi begge måtte oppgradere til det feiteste mobilabonnementet. Dyrt ble det. Vi fikk bare ikke nok. Kloppeti-Klopp. Klopp for the Kop. Klopp-ordspillene har dansa rumba på sosiale medier og i avisene. Slik de vil fortsette å gjøre det, om Klopp lykkes eller ikke.     

"Vi må forandre oss fra tvilere til troende," er Jürgen Klopps svar til verden på hvordan han skal gjenopprette Liverpool til et vinnerlag. "We have to change from doubters to believers." Det er nesten som å høre frelseren snakke. Jesus. Og apropos det: Jürgen Klopp har fått en hel supporterfamilie over hele verden til å føle at alt herfra er mulig. Bare ved sitt nærvær. Det er som om ikke bare førstelaget kommer til å få til hva som helst. Klopp har en slik karisma at det føles som om alle Liverpool-supportere heretter kan gå på vannet.

Vi er nemlig mange liverpoolhjerter som føler oss lette, glade og uovervinnelige før en eneste kamp under Klopp er spilt. Det er en deilig følelse. Lykkerusen over at en så stor manager har valgt nettopp vårt favorittlag gjør skrotten lett og hodet lyst. Men; vi må likevel ikke glemme det min svigerbror og bok-konsulent har sagt: "Du må ikke glømme at Klopp også er heldig som får komme til sånn en storklubb." (Ole Magne Ansnes, mannen jeg egentlig kan takke for at jeg er LFC-fan. Han inspirerte min ektemann, hans lillebror, til å velge LFC på syttitallet. Og jeg ble fan av å forske på min mann og resten av de norske LFC-supporterne, for å skjønne hva fotball gjør med oss - i og med at jeg skulle dele mannen min sin kjærlighet med et helt fotballag...)

Så her sitter jeg, pynta og klar i rette tøflene, (You'll never walk alone-tøflene i elgskinn... Innbiller meg at de bringer lykke...) full av forventning før dagens kamp i London mot Tottenham. Det er deilig å være en Liverpool-fan med troa tilbake i hjertet. Troa på at vi kan vinne. Troa på at vi kan klatre til topps. Troa på at et kvart århundres tørke er over.  Vi håper alle på ei ny tidsregning. FK og EK. Før Klopp og Etter Klopp. At dette er år null. Etter frelserens inntog. (Akkurat som 1990 var forrige tidsskillet - før og etter Liverpool FCs storhetstid). Ja, jeg overdriver - og ja, jeg tuller - men likevel. Håpet er deilig. Det er håpet blanda med engasjement, gledesrus og vennskap som gir livet som fotballsupporter mening, ikke sant?

Likevel: Han som har rusla rundt i Liverpool by den siste uka og møtt folk og oppført seg som en helt vanlig fyr, har minna oss på at vi må gi ham tid. Klopp har gjort et klokt grep allerede. Han har gitt laget han har tatt over sjøltillit ved å si at han kom fordi han har troa på nettopp disse spillerne.

Dessuten, har han klart å gjøre noe annet genialt: Han har sparka den sjølhøytidelige, internasjonale toppfotballen bak. En idrett full av overbetalte jyplinger med gotiske tatoveringer på underarmene som tror de er større enn både klubbene sine og selve livet, før de har vunnet noe som helst av betydning. Klopp viser at man kan være en del av et samfunn og oppføre seg som folk flest, sjøl om han har løfta lag til topps og tjener over femti millioner kroner i året og nå er sjefen for et av verdens mest berømte fotballag, på lista over verdens største merkevarer.

Og sjøl om vi er mange som håper at han er frelseren som skal utøve mirakler, så må vi huske hans egne ord:

"Jeg er en helt normal fyr. Jeg er den normale."

undefined

Jeg er uansett klar for normal galskap. Riktig god kamp!