Sightseeing i Liverpool

IMG_2083.jpg

undefined

Har du aldri vært i Liverpool før, har du mye uoppdaget å glede deg til. Elsker du musikk, fotball, kultur, sjøfart, shopping, folk eller historie - har du valgt deg rett reisedestinasjon.

Etter nomadefarting til og fra Liverpool over flere år, der mange av oppholdene har vært over lengre tid, har jeg gjort mange oppdagelser i byen ved Merseyelva. Jeg får stadig spørsmål om hva man bør se og oppleve når man er i Liverpool, så nå har jeg bestemt meg for å samle mine Liverpool-perler eller favorittopplevelser og steder her.

Fordomsfull ankom jeg Liverpool for første gang i 2008, for å lage NRK-dokumentar om Liverpool-fansen og hva fotball gjør med oss. Det første som slo meg var at byen, som jeg hadde forventa skulle være en nedslitt, grå og trist industriby, var noe helt annet. Det året var Liverpool Europeisk kulturby 2008, noe som gjorde at masse penger hadde blitt og ble investert og pumpa inn for å gi byen et fasadeløft. Den gangen var det heisekraner over alt som blant annet bygde et helt nytt sentrum inne i sentrum, nemlig Liverpool ONE. Konsentrert shoppingmekka over to etasjer og omliggende gågater og med park, kino, minigolf og en rekke av gode restauranter med uteservering på kjøpet. Her ligger alle de kjente merkene, både billigmerker, mellomdyre og de mest eksklusive. 

Jeg ble bergtatt av alle de victorianske, vakre bygningene (Bortsett fra London er det flest av dem i England i Liverpool), over Albert Dock-området - det gamle båtbygger-området som har blitt bevart i sin vakre, rødbrune mursteinsstil og renovert til et stemningsfullt område med restauranter, museer, butikker, hotell og leiligheter.

Her er mine severdighetstips - What to do in Liverpool!

Fordi Liverpool definerer seg som en kulturby, også uten den offisielle statusen, satser de på kultur. Det betyr at de fleste museer er gratis inngang (med unntak av Beatles-museet og enkelte spesialutstillinger).

Og apropos museer, på Albert dock ligger tre av de beste museene i byen, som alle er fantastiske severdigheter.

undefined

* Beatles museet - om du ankommer en ukedag eller tidlig fredag, anbefaler jeg deg å besøke Beatlesmuseet da. Det er lange køer der på lørdager og søndager. Dette museet er et av få museum som tar inngangspenger - men vel verdt et besøk. 

undefined

http://www.beatlesstory.com

* Det maritime museet - Merseyside Maritime Museum

Dette er et museum som virkelig setter Liverpool på kartet slik at du forstår HVOR viktig byen var som havneby i verden og i Europa, samtidig som museet også forteller noen triste historier om Titanic-forliset, og alle arbeidere fra Liverpool som gikk ned med skipet og om hvordan slaver i stor grad har vært med på å bygge opp byen... Masse fine modeller av båter om du liker slikt. Barn synes i alle fall de er veldig spennende.

undefinedundefined

http://www.liverpoolmuseums.org.uk/maritime/

* TATE Museum of Modern Art

Dette er et strålende museum for deg som er kunstinteressert eller finner underholdningsverdi i noe av den mest sprengte, eller grensesprengende om du vil, moderne kunsten. Personlig synes jeg det er så tøft å se Andy Warhol-bilder og surrealistisk Salvador Dahli-arbeider. Legendarisk! Museet har også en spesialutstilling til enhver tid. Denne koster noen små pund å se. Ellers gratis.

http://www.tate.org.uk/visit/tate-liverpool

The Beatles

undefined

John, Paul, George og Ringo: Du verden hva dette firkløveret har gjort for å sette Liverpool by på verdenskartet. Og de har etterlatt seg mange severdige spor og heder som du kan oppleve. I tillegg til selve Beatlesmuseet er det også mye annen fantastisk Beatles-historie å ta inn når du først er i musikk- og Beatlesmekka Liverpool:

Mathew Street

Mathew Street, midt i sentrum av Liverpool, er et must å besøke. Og gata må oppleves både på dagtid og kveld/natt. Tro meg, det er to forskjellige verdner. Øverst i gata venter John Lennon på deg i bronsje foran mursteinene som forteller om alle de mange mer eller mindre kjente bandene som har spilt på Cavern - puben som The Beatles slo igjennom på.

undefined

Artist Charlotte Audestad spilte inn sitt andre album i Liverpool. Her hilser hun på John Lennon i Mathew Street.

undefined

"OOOOOlaaaaf! Æ står under miiiistelteinen!!!" Husker du "The Julekalender? Gjertrud og Olaf Sand, i sivilt, under The Wall of Fame i Mathew Street.

Litt lenger nedi gata finner du Wall of Fame - og ikke minst The Cavern Club på høyre side (om du kommer fra John Lennon-statuen og toppen av Mathew Street) som er bygd opp igjen slik som Cavern var (bare på et litt annet sted i Mathew Street). Når du har gått alle trappetrinnene ned, vil du alltid på servert deilig live-busikk.

undefined

Musiker Ivar Gafseth tørker noen tårer og tar bilde av Cavern Club.

undefined

Tore Johansen sitt store forbilde er John Lennon. Her utføres et eskimokyss mellom to artister.

http://www.cavernclub.org

undefined

Langs Mathew Street vil du også få servert livemusikk fra gatemusikanter. Ryktet sier at disse har spilt audition for i det hele tatt være verdig å spille i gata. Selv ute i kulda. Så det er bare å kvitte seg med mynter! I Mathew Street finner du også Cavern Pub, på andre sida av veien. Mange blander denne med Cavern Club - men dette er altså en pub som ble åpna i 1994 - men som hyller musikken fra regionen i tidsrommet 1957- 1973. 

undefined

På kvelds -og nattestid forvandles denne gata til ei festgate. Da er det fullt trøkk av festglade og mer eller mindre berusa mennesker på vei mellom pubene i Mathew Street og der The Flannigans er et populært oppholdsted for mange nordmenn. Dette er en svær irsk pub i flere etasjer som serverer live-musikk. - Og ja, the er familien til vårt lokale forsvarstalent Jon Flannigan som eier stedet... 

På dagtid kan du først stoppe ved Beatles-hotellet A Hard day's night på hjørnet mellom Mathew Street og North John Street. Her er det forøvrig også flott å bo. Sentralt og veldig lekkert utforma med Beatleshistorie over alt, som gjør at man heller velger trappa enn heisen, fordi sjøl trappeoppgangene er en fotografisk Beatles-opplevelse. Men: Om du ikke bor her, anbefaler jeg å gå inn hit og bestille den engelske klassikeren "Afternoon tea". Da får du kaffe eller te og fat i flere etasjer med smørbrød, scones og kaker. En liten engelsk fest - mens du nyter Beatles-musikk attåt. Baren på hotellet (til venstre etter trappa av hovedinngangen) er også verdt et besøk om du er ute og lufter deg på kveldstid. De lager ordentlig gode coctails i stilige omgivelser. Og Beatles-butikken på hjørnet av hotellet er en av byens beste på Beatles-souvenirer. I andre etasje har de noen ordentlig fine blinkskudd av noen fotografier, noen relativt sjeldne også i utvalget.

http://www.harddaysnighthotel.com

Dessuten er det mange som skryter av Magical Mystery tour. Kom tett på husene Beatles-gutta vokste opp, besøk Penny Lane, Strawberry Fields osv... Billetter kan kjøpes online, eller på billettkontoret på hjørnet av Albert Dock - ikke langt fra Beatles-museet.

http://www.cavernclub.org/beatles-tours/

Det er også en god del taxisjåfører i byen som naturligvis er lommekjente og som kan tilby slike Beatles-turer. Pass da på å avtale fastpris på forhånd!

Utsiktspunkt - få oversikten over byen fra høyden

undefined

Er du ny i en by, eller har vært der få ganger, er det alltid lurt å komme deg opp i høyden og se byen derfra. Det er en fin måte å orientere seg over hvor de ulike severdighetene ligger i forhold til hverandre samtidig som du får bedre retningssans og overblikk over byens omfang. Her er gode tips til hvor du kan få denne oversikten:

Radio City Tower

undefined

Dette er en skjult skatt av en severdighet. Radiotårnet i Liverpool er et landemerke der man fortsatt sender radio fra. Det er Radio City som holder til i toppen av tårnet og de tilbyr tur opp for bare små pund. Tårnet er midt i hjertet av Liverpool og tilbyr den beste panoramautsikten over byen. På klare dager ser du helt til Anfield og mye lengre. Store glassvegger gir gode fotomuligheter. Henvend deg i resepsjonen til Radio City, ved foten av tårnet.

undefinedundefined

West Tower

West Tower er Liverpools høyeste hus. Det ligger som nabo til Radisson Blue hotell og Echo-bygget i Old Hall Street. I toppen ligger Panoramic Restaurant - som innfrir sitt navn. Fantastisk utsikt. Maten er kanskje litt oppskrytt og dyr for et kveldsmåltid - men en lunsj her oppe, en kaffe eller en drink anbefales på det sterkeste. Utsikta får du på kjøpet. Her har jeg gjort en rekke intervju med Liverpool-legender til bøkene mine, for det er noe med at man tenker klart og får litt mer oversikt over det meste når man skal tenke høyt med en slik utsikt.

http://www.visitliverpool.com/eating-out/panoramic-34-restaurant-p197161

The Wheel of Liverpool

undefined

Det har blitt et blikkfang for byen, The Wheel of Liverpool. Det er unektelig god utsikt fra hjulet, som ligger ved Albert Dock (samme side som Beatles-museet) foran Echo Arena (Der de største konsertene i Liverpool foregår og der Steven Gerrard feira sin store Testemonial Dinner). Du får guiding inne i vogna og du kan ta den med sprudlevann attåt, om du ønsker en romantisk kveldstur i høyden. MEN: Dette er unødvenlig dyrt, når det finnes så mange andre gode utsiktspunkt i byen, så litt oppskrytt spør dere meg. Et pengesluk for turistene. Dessuten ingen god idé om du lider av høydeskrekk. Selv jeg, som har hoppa i fallskjerm, syntes den første turen opp var ubehagelig...

undefined

Liverpool Cathedral

Om du liker god utsikt, Harry Potter eller vakre glassmosaik-vindu bør du besøke Storbritanias største katedral og verdens 5. største. Den ligger i Hope Street. Her kan du komme deg opp i tårnet og få flott utsikt. Dette var katedralen som ble benyttet til minnegudstjenesten etter den forferdelige Hillsborough-tragedien. Katedralen har noen fantastiske glassmosaikk-vindu og er et gedigent kirkerom. Det er fint å sette seg ned på en stol og lytte tll orgelspill om man er så hgeldig å komme mens noen spiller. Et stort rom for ettertanke og en pust i bakken i en ellers hektisk langhelg i en moro by. Kirkegården er en opplevelse i seg selv. Den er som klipt ut av en Harry Potter-film. Som å reise flere hundre år tilbake i tid. Må bare oppleves! 

http://www.liverpoolcathedral.org.uk

I andre enden av Hope Street ligger katolikkenes katedral. Den ser egentlig litt ut som et romskip. Det er mange katolikker i byen. Mange av dem er etterkommere av irene som kom hit under den store hungersnøden og potetkrisa - i håp om å mønstre på skip ut til den store verden, og kom ikke lengre enn hit. Langs Hope Street ligger noen av byens aller beste gourmet-restauranter, der jeg slår et slag for 60 Hope Street, der vi feira Phil og Sue Neal sine 60-årsdager. 

Philharmonic Pub

Mens vi er i Hope Street (som ligger i den østre delen av byen), må vi gjøre et stopp i 36 Hope Street ved en legendarisk pub, nemlig Philharmonic pub. Dette er en utrolig vakkert utsmykka pub - og der herretoalettene er en opplevelse i seg selv. Siden jeg ikke får gått inn der - her er et bilde av de pompøse herretoalettene og resten av denne vakre viktorienske puben:

http://www.heritagepubs.org.uk/pubs/historic-pub-interior-entry.asp?pubid=111

Philharmonic pub ble ofte benytta til spillerintervju tilbake i tid da spillerne bevegde seg friere blant fansen. Her serverer de varmmat, som de gjør i svært mange av Liverpools puber.

East Village

Når du står ved Philharmonic pub og rusler ned mot resten av sentrum, er det East Village du befinner deg i. Dette er et område i full oppussing og utvikling - og vil bli (og er allerede) den hippeste bydelen.

Det skjer masse morsomt på kulturfronten i Liverpool hele tida, fra store rock - og popkonserter i Echo arena og teater og musikaler på de større scenene til massevis av konserter på de mange undergrunnsscenene til ingen penger eller kun få pund.

undefined

Mange av disse konsertscenene finner sted i East Village, gangavstand fra LiverpoolONE oppover i området fram mot den utbomba kirka i enden av Bold Street. Mange av disse utestedene finner du i følgende gater: Wood Street, Seel Street, Parr Street og Fleet Street. Her er det mye røffe, falleferdige hus, men mange oaser av trendye steder midt i det slitte, røffe. Her er boligprisene snille for alternative, up and coming steder der kreativiteten blomstrer. Og et must om du liker gatekunst...

undefined

East Village i Liverpool sentrum er rufsete men sjarmerende og langt fra kjedelig.

undefined undefined

undefinedundefined

Bold Street

undefined

Bold Street er min favorittgate. Dette er forlengelsen og toppdelen av gågata Church Street (etter at en trafikert gate krysser gågata ved toppen). Bold Street er alternativ og har en herlig miks av kule klesmerker, vintage-butikker, interiørbutikker, kafeer og superhyggelige- og rimelige restauranter. 

undefinedundefined

Alma De Cuba

undefined

En kort rusletur fra Bold Street finner du Alma De Cuba. Ei gammel kirke som er gjort om til restaurant, bar og nattklubb. Alma De Cuba har også en hyggelig, liten bakgård på godværsdager. Det er verdt å gå inn der bare for å ta inn den gamle og erverdige atmosfæren. Ramma inn med vakre mosaikk-vindu, høyt under taket og med alter, kan du spise god mat i andre etasje, drikke coctails ved de hyggelige benk-gruppene eller danse på alteret - eller se på fjærpikene som danser ved alteret hver fredag og lørdag kveld...

undefined

Det er nettopp de korte avstandene i Liverpool som gjør at byen er ekstra attraktiv som reisemål. Sammenlignet med London synes jeg du får mye mer ut av feriedagene dine. Jeg elsker London, for all del, men blir frustrert over all tid som går bort i trafikk-korker eller uendelige vandringer i undergrunnssystemet eller sammenklemt i overfylte undergrunnsvogner mellom de ulike bydelene og severdighetene/ butikkene/ favorittrestaurantene/ vennene.

I Liverpool derimot, trenger man strengt tatt bare å ta taxi om man er seint ute mellom byens to ytterkanter, hvis du skal opp eller ned fra Anfield, ut til parker og forstader eller om det høljeregner. Mesteparten av tida kan du bare nyte tuslende i byen der du kan ta inn det yrende livet og gå på oppdagelsesferd mellom A til B.

Superlambanana og miniversjonene - byikoner

undefined

Den japansk kunstneren Taro Chiezo skapte i 1998 en statue til en kunstutstilling som i etterkant har blitt et av de sterkeste bysymbolene til Liverpool, nemlig Superlambanana. En blanding av ja, nettopp: En banan og et lam. Kunstneren laga denne som en kommentar til den skumle utviklinga av genmanipulasjon, samtidig som den viser to av de viktige varene som kom inn til Liverpools havn i storhetstida som Europeisk havneby, nemlig bananer og ull. 

Hovedstatuen har flytta rundt på ulike steder, men har de siste årene stått foran biblioteket til John Moore universitetet på The Strand. Ofte går taxituren fra Liverpool sentrum til Anfield forbi denne statuen i knallgult. I 2008 var Liverpool Europeisk kulturby. I den forbindelse ble 125 miniversjoner av Superlambanana dekorert av kunstnere, barn og foreninger og plassert ut rundi i hele byen. Noen av disse står fortsatt igjen rundt i byen. Mellom og bak restaurantene Il Forno og Sapporo i Duke Street finner du tre av dem.

undefined 

Utenfor det nye Liverpool-museet nede på Pier Head ved Mersey-elva finner du flere på rekke og rad på begge sidene av museet. Du finner en i sølv ved foten av gågata Church Street (rett over veien fra hovedinngangen til shoppingsenteret Debenhams) for å gi noen eksempler.  

undefinedundefined

http://en.wikipedia.org/wiki/Superlambanana

Sefton Park

Det er noen steder som det likevel er absolutt verdt å bruke noen pund i taxi på å besøke. Blant annet Sefton Park.

undefined

Mannen som lagde Sefton Park, Èdouart André, er samme landskapsarketekt som har tegna over hundre parker i Europa. Der Villa Borghese-hagene i Roma er blant de mest kjente, og han var også sjefsgartner i Paris i mange år. Sefton Park, som ligger ved den belasta bydelen Toxteth, kjent for å ha oppflaska kjente fotballspillere som Robbie Fowler og Ian Callaghan og for sine gateopptøyer på 80-tallet. Parken ble bygd blant annet for å gi folk i Toxteth et bedre fritidstilbud. I dag rommer parken konserter, matfestival og mye annet gøy i løpet av året, og en god del av LFC- og Everton-spillerne har hus i nærheten av parken. 

undefined

Parken er over 9 kvadratkilometer stor og rommer innsjøer, store gressområder å leke seg på/spille fotball på, baner, fontener, stor lekeplass, fontener, lysthus, café, klatretrær, vakre blomster og kulest av alt: Et viktoriansk, spektakulært palmehus! I dette huset er det konserter, yogatrening, bryllup osv. Parken er vakker året rundt, men på sitt aller vakreste under treblomstringa og tulipansesongen på våren (sein mars - april.) Da kan synet ta pusten av deg, om du setter pris på slikt.

http://liverpool.gov.uk/leisure-parks-and-events/parks-and-greenspaces/sefton-park/

Penny Lane

Under 2 kilometers rusletur fra Sefton Park (1,9 kilometer fra Palmehuset) finner du gata Penny Lane som ble verdensberømt fordi The Beatles lagde sang om gata der Paul McCartney og John Lennon ofte lekte som barn. Det er ikke så mye å oppleve i gata i dag, men er du Beatles-fan er det rørende nok å rusle i gata og ta bilde sammen med gatenavnet. Ikke mange skilt igjen, da de stadig vekk ble rappa, så nå maler de gateskilt rett på murveggene...

Lark Lane

Dette er Liverpools Grünerløkka, gata med masse sjarmerende puber, barer, små butikker og gode restauranter. Lark Lane passer fint å rusle i for å spise lunsj eller middag etter noen timer i Sefton Park, da gata starter rett ved den ene inngangen til Parken (ved den store lekeplassen i parken - Lekeplassen er forøvrig topp om du reiser til Liverpool med små barn - så får de løpt fra seg i parken, i klatretårn osv).

Blundellsands beach - Another Place

undefined

Når vi først snakker om severdigheter i taxiavstand fra byen - eller i dette tilfellet er tog enda bedre, så er Blundellsands også et flott sted å besøke, særlig på solskinnsdager. Ligger rett etter Crosby-bydelen og Crosby-stranda. Dette er ingen sted du svømmer, for vannet rundt Liverpool er ikke rent nok, men dette er ei flott strand til å lufte både hode og lunger og nyte en is fra isbilen i sola. Fin strandpromenade, der du ikke skal se bortifra at du kan gå på Jamie Carragher og hans barn, som ofte er å se langs stranda, da de bor bare et steinkast unna.

Det mest spektakulære er likevel Antony Gormlys utstilling "Another Place" med i underkant av 100 live size-rustne jernmenn som speider utover havet. Mange stikker også opp av havet. Denne utstillinga var på Solastranda i Rogaland på nittitallet. Og etter at den har reist rundt i verden har den altså landa som permanent utstilling her utenfor Liverpool sentrum, nord for Liverpool.

undefinedundefined

Ta North Line-toget ut av Liverpool. Tar ca 20-25 minutter. Stranda ligger i kort rusletur fra togstasjonen. Det bor forøvring mange LFC-spillere og tidigere LFC-spillere i dette området.

http://en.wikipedia.org/wiki/Another_Place

undefined

Liver building - The Three Graces

undefined

Tilbake i Liverpool sentrum: Langs Mersey-elva ligger en spektakulær rekke med vakre hus som i tillegg er så typisk for tidlig 1900-tallet og Liverpools som havneby at de er listet på Unercos eksklusive verdensarvliste. De tre byggene, som ligger skulder ved skulder foran Pier Head, kalles for The Three Graces. Det mest kjente er også Liverpools mest kjente landemerke, nemlig Liver Building, en gang Europas høyeste bygg da det ble bygd som et praktbygg i begynnelsen av 1900-tallet, med klokker større en selveste Big Ben i London og med to gedigne Liverbirder i hvert sitt tårn. En fugl ser utover havet for å passe på at Liverpools mange sjøfolk kommer trygt hjem igjen (svært mange forliste nemlig med Titanic). Andre fuglen ser innover for å passe på at pubene holder seg åpne... Legenden sier at den dagen Liverbirdene ikke lenger står på toppen av Liver building finnes heller ikke Liverpool by lengre. Jammen flaks at ingen av bombene i bomberegnet under 2. verdenskrig som traff fuglene. Liverpool ble nemlig bomba kraftig fordi den var en så viktig havneby.

Ved siden av Liver building står Cunard Building, som tidligere var hovedkvarteret til Cunard shipping, og ved siden av der igjen det gamle tollhuset til Liverpool, Port of Liverpool Building. Alle disse tre byggene ble bygd tidlig på 1900-tallet.

undefined

http://en.wikipedia.org/wiki/Pier_Head

Ferry of Mersey  - Merseyferga

undefined

Den aller beste måten å se "The Three Graces" er å ta en tur med en av Liverpools mest kjente kulturinstitusjoner - nemlig Merseyferga. Gerry and The Pacemakers (som vi kan takke for at "You'll never walk alone" ble vår sang på Anfield) gjorde ferga verdenskjent med sin hit "Ferry Across The Mersey". Ferga koster noen små pund, varer rundt en time og tar deg et stykke langs Mersey før den krysser over og tar deg et stykke langs Mersey på motsatt side. På veien stopper den på noen stopp som det kan være verdt å hoppe av på: Et lite lekeland og ubåtmuseum for å nevne noe på motsatt side. Ombord får du også guiding av Liverpool. Det tok flere år før jeg skjønte at ferga absolutt er verdt å ta seg en tur på. Da jeg endelig gjorde det, angra jeg på at jeg ikke hadde gjort det før. Det er en flott anledning til å se den fine Liverpool skyline på avstand. Dessuten er det alltid hyggelig med en tur på vannet, både sommer som vinter.

undefined

Merseyfergas billettkontor og påstigingspunkt er på Pier Head foran The Three Graces, nærmere bestemt over plassen foran Tollhuset i det futuristiske, hvite bygget helt ved Merseys bredde, som også rommer en av mine favorittrestauranter, Matou. Matou har en gedigen utendørs veranda, med byens beste utsikt mot The Three Graces. 

undefined

Mersey promenaden og Liverpool Museum

undefined

Åshild Mundal har spilt inn begge sine soloalbum i Liverpool. Her tar hun pressebilder ved promenaden langs Mersey-elva.

undefined

Som allerede nevnt, er de fleste museumene i Liverpool gratis å besøke. Siste museum som er bygd heter Liverpool Museum og er et praktbygg ved siden av Merseyfergas ankomst på Pier Head. Huset minner om vårt eget operahus i Bjørvika og rommer masse spennende i mange etasjer. De har egen avdeling for byens fotballhistorie, for å nevne noe...

undefined

De siste årene har Liverpool henta fram tilgangen til Mersey-elva igjen fra sentrum ved å bygge en flott promenade langs elva, samt det åpne, fine fritidsområdet på Pier Head (Foran Three Graces og Liverpool Museum). Dette gir muligheten for en fin rusletur langs Mersey hele veien fra Pier Head og Liver Building, forbi Albert Dock og kilometer innover mot Aigburth og Grassendale (Otterspool Promenade). Legg merke til alle kjærlighetserklæringene av noen hengelåser foran Albert Dock.

The LiverpoolONE

Og sist men ikke minst: Jeg må nesten legge inn Liverpools nyeste sentrum inne i sentrum som egen severdighet, som nevnt i starten av guiden. Særlig om du er glad i shopping, god mat, kino og minigolf...

undefined

LiverpoolONE starter over veien for Albert Dock (Forbi Hilton Hotel) og tilbyr tipp topp shoppingutvalg over to etasjer. Her finner du Liverpool FC sin butikk (den ene av to - den andre ligger ved foten av Radio Tower), Disneybutikk, Sports Direct (med byens billigste sportsutstyr og friditdssko), Monsoon, Mango, Sara, og andre kjente klesmerker og skomerker og to varehus (et i hver ende av den nye bydelen) Debenhams og John Lewis som begge tilbyr effektiv shopping i form av å samle mange ulike merkevarer samla under et tak. Med egen etasje for herreklær og -sko, og egne etasjer for kosmetikk, smykker og egen etasjer for dameklær. Her er veldig mange av enkeltbutikkenes merker samla på et plan og slik kan du effektiv orientere deg i kolleksjoner og motebildet og shoppe effektivt...

undefined

På toppen av LiverpoolONE ligger en rekke med bare gode restauranter - og der Las Iguanas er min absolutte favoritt på rekka og Manzo italiens grillhus (langs parken på høyre side - i retning mot Albert Dock). Her oppe ligger også en park som er gullfin å oppholde seg på i solskinnsdager. Her lager de også minieventer, juletivoli, konserter osv... 

undefined

Las Iguanas på toppen av Liverpool ONE- trivelig tapas og mekiskansk mat, knallgode drinker, billige og bra barnemenyer og til og med gratis babymat.  

China town

Liverpool er en internasjonal by takket være forhistorien som en av Europas viktigste havnebyer. Mange kom fra fjerne himmelstrøk med skip og gikk i land her og ble boende, andre kom hit i nød i sitt eget land og drømte om et bedre liv i Amerika, og kom til Liverpool i håp om å få være med et av skipene over Atlanterhavet. Som så mange irer, for eksempel. Den dag i dag nyter Liverpool godt av alle blide irer i byen og deres mange puber. (Massevis av dem i East Village). I forlengelsen av East Village ligger China Town (ikke langt fra Liverpool Cathedral).Liverpool har Europas eldste China Town. Er du glad i kinamat kan du nyte ei hel gate med kinamat etter å ha gått gjennom den kinesiske portalen inn til China town, som er den største kinesiske portalen utenfor Kina, visstnok.

undefined 

Chinatown by night i Liverpool.

Omvisning Anfield

undefined

Dessuten er omvisning på Anfield et must. Du får besøke presserommet, som en gang var det berømte Boot Room, gå gjennom tunellen og klaske på skiltet som bringer lykke for de røde og skal skremme alle motstandere: "This is Anfield". 

undefined

Sitt på Brendan Rodgers plass på benken og besøk den verdensberømte The Kop-tribuna og lytt til kunnskapsrike og dyktige guider som forteller om LFC.

undefinedundefined

undefinedundefined

OG du får komme inn i det aller helligste: Hjemmegarderoben - og skynd deg, etter at denne har vært lik siden Bill Shanklys tid, skal den nå renoveres og bygges ut når Main Stand utvides. Så skynd deg å se den historiske og berømte hjemmegarderoben før det er for seint. (NB! IKKE bestill mini tour. IKKE verdt det. Da får du bare besøke The Kop...)

undefined

Omvisninga inkluderer også LFC museet som ligger i andre etasje ved den nye og trivelige restauranten Boot Room.

undefinedundefinedundefined

undefined

We won it five times. Min gudsønn Nikolai er på konfirmasjonsgave-tur til Liverpool. Anbefales på det varmeste å gi fadderbarn en slik gave!

Jeg er selvsagt bittelitt stolt over at du finner min debutbok "Liverpoolhjerter" i første utstillingsmonter (rett etter museumsskranken) når du kommer inn på LFC-museet!

undefined

Wow! Jeg har havna på museum...Eller boka mi har det... Betyr det at jeg er skikkelig gammel?

http://www.liverpoolfc.com/history/tour-and-museum/home

Turer kan du bestille om du henvender deg i resepsjonen inn døra bak Shankly-statuen. Om du ønsker omvisning på hjemmekamp-helger må du bestille denne på forhånd, da de som regel er utsolgte.

Melwood

undefinedundefined

Sist men ikke minst - om du er en autografjeger som synes drakter, kampprogram og annet blir vakrere med sprittusj-kruseduller: Da bør du ta deg en tur og vente utenfor treningsfeltet til LFC på Melwood før trening og etter trening. Noen av spillerne (me slettes ikke alle) stopper og skriver autografer på vei inn eller ut igjen. Ta bussen opp dit eller kjør taxi. Det er et godt stykke å kjøre, så det lønner seg å bestille private hire-taxi som Delta e.l. som er halv pris. Kjøreturen tar ca 25 minutter hver vei fra Liverpool sentrum.

Man får ikke komme inn på treningsfeltet, men man kan klatre opp på en søppelbøtte og spionere litt over muren... Kjernetid på trening er klokka 10-12, men dette varierer selvsagt noe - og noen blir igjen for å spise, snakke med sjefen eller gjøre egentrening.

Her har du min restaurantguide i Liverpool - Topp 10 restauranter:

http://liverpoolhjerter.no/blogg/restaurantguide-liverpool/

Dette må du lese før du skal oppleve din første kamp på Anfield, kamptips:

http://liverpoolhjerter.no/blogg/tips-foer-kamp/ 

undefined

Et vaskeekte Banksy-verk i Liverpool. (Bak Pig and Wistle pub på andre sida av parkeringsplassen).

Riktig god tur til Liverpool! Nok å gjøre og masse å glede seg til i byen der opplevelsene står i kø...

undefined 

PS! Her kan du se Sky sin video over fotballbyen Liverpool: 

http://www1.skysports.com/watch/video/tv-shows/soccer-saturday/8214892/soccer-in-the-city

Her er regionsavisa The Echo sin liste over ting man bare må få gjort i Liverpool på et eller annet tidspunkt:

http://www.liverpoolecho.co.uk/whats-on/whats-on-news/liverpool-bucket-list-32-things-8440509#ICID=sharebar_facebook

Her er kart over Liverpool: http://www.worldmapfinder.com/BingMaps/No_Europe_England_Liverpool.html 

Reisedagbok fra en som opplever Liverpool for første gang:

Her kan du lese en førstereis kar, Kai Tore Myklebust sine opplevelser i Liverpool: (Reisedagbok) Med masse fine tips til hva du kan oppleve i Liverpool.

Reisedagbok 1: http://liverpoolhjerter.no/blogg/dagbok-fra-jomfrutur/

Reisedagbok del 2: http://liverpoolhjerter.no/blogg/liverpooldagboka-del-2/

Reisedagbok del 3: http://liverpoolhjerter.no/blogg/dagbok-the-waterfront/

Reisedagbok del 4: http://liverpoolhjerter.no/blogg/kribling-fra-liverpool/

Reisedagbok del 5: http://liverpoolhjerter.no/blogg/ludospill-i-mesterligaen/

Reisedagbok del 6: http://liverpoolhjerter.no/blogg/foerstereisguttens-farvel/